Sånn gjør vi det i Skeid

Annonse:

Aftenposten hadde i går en artikkel om problematikken rundt høye kostnader i Oslo-fotballen. Tematikken har vært på dagsorden i noen år nå. Det er en viktig debatt, men litt for ofte ispedd lettvinte og tabloide vinklinger fra både journalister og politikere. For dette er mer knyttet til den generelle samfunnsutviklingen enn noe klubbene kan løse alene. 

Men vi prøver. Det ligger i Skeids kultur å ta vare på folk, uavhengig av bakgrunn eller økonomi, her vi ligger i skjæringspunktet mellom noen av de rikeste og fattigiste bydelene i Oslo.

Derfor jobber vi tett med for eksempel Bydel Sagene, som sørger for at de minst ressurssterke familiene også får delta. Videre har vi igangsatt noen tiltak som i hvert fall kan være med å dempe forskjellene blant barn og ungdom i Skeid. Enten de bor i en kommunal leilighet på Torshov eller i en villa på Grefsen.    

Vi har månedlige innbetalinger for å fordele utgiftene over en hel sesong. Rundt dette har vi gode rutiner som gjør at vi kan minimere administrasjonsjobben rundt innbetalinger og få tidlig oversikt over de med betalingsproblemer. Dermed kan vi søke støtte hos Bydel Sagene eller ulike fond innen fristene. Flere får også deler eller hele avgiften dekket av klubben. Vi har gjort dette enkelt og diskret og vi ser ingen tegn på at noen dropper ut fordi det føles stigmatiserende å be om hjelp. 

Vi har innført Skeid tøy som uniform på trening. Det skaper identitet også demper vi presset på å ha de nyeste draktene fra Barcelona eller Man Utd. Vi har også en salg/gi bort-side på Facebook slik at utstyr kan brukes om igjen. Vi skulle gjerne dempet presset om å ha de nyeste fotballskoene også og selv om vår samarbeidspartner Torshov Sport har en fornuftig tilnærming til hva slags sko barn og ungdom trenger, så blir barna påvirket av hva superstjernene bruker.

Jørgen Bjerke er styreleder i Skeid
Jørgen Bjerke er styreleder i Skeid

Har det blitt for dyrt?

En undersøkelse blant foreldre i barnefotballen viser at de fleste (7 av 10) synes at de får god valuta for pengene i Skeid.  Antall unger fra de ulike bydelene tyder også på at vi ikke ekskluderer noen på grunn av pris. Vi skal snart gjennomføre den samme undersøkelsen i ungdomsfotballen. Trolig er det flere som synes det er dyrt for ungdom og vi kunne sikkert gjort ungdomsfotballen enda rimeligere. Men vår erfaring sier at de fleste ungdommer, enten de satser ved å trene mange ganger i uken eller kun spiller for moro skyld en-to ganger i uka ønsker noe annet enn foreldretrenere. Det er nok her mange klubber står i spagaten. Mange forventer gode trenere, trening flere ganger i uken og mange cuper. At det skal «satses». Da blir det jo naturlig dyrere.

Hva går pengene til?

I debatten rundt kostnadene i barne- og ungdomsfotballen stilles det også spørsmål rundt hva pengene går til. Senest i påsken hadde NRK en sak om hvordan norske fotballklubber «tar penger fra barnefotballen til A-laget».

Hver årgang i Skeid finansierer egentlig seg selv. Siden det naturlig koster litt mer jo eldre ungene blir er treningsavgiften høyere for de eldre årgangene. Så fordeler vi noe av inntektene over de årene man er med. Som et eksempel; i Velkommen til fotball (5-8 år) får man kanskje «minst igjen» for den drøye tusenlappen man betaler for 12 økter, en T-skjorte og noen trenerkurs. Men det overskuddet pløyes altså inn igjen inn i barne- og ungdomsavdelingen. Med en slik modell sikrer vi at minste får et godt tilbud og har et godt tilbud å gå til når de blir eldre. Det bidrar også til at ungdomsfotballen ikke blir dyrere enn den allerede har blitt.

Deler på det vi har felles

Treningsavgifter og medlemskontingenter fra barn og ungdom går til det vi trenger for å skape aktivitet for barn og ungdom; betalte trenere, utstyr, administrasjon og anlegg. De to sistnevnte er ressurser som også våre A-lag nyter godt av. Spesielt på herresiden.

Administrasjon og anlegg deles av alle aldersgrupper og nivåer. Vi tror det er klokt å ha en helhetlig tilnærming til alt vi gjør. Det er derfor mange av de samme menneskene, ansatte og frivillige som arrangerer cuper, fotballskoler eller hjemmekamper for A-laget. Til anlegg, som alle er avhengig av, brukes også midler fra Norsk Tippings grasrotandel, hvor Skeidvenner bidrar hver gang de spiller Lotto eller tipper.

Et kretsløp med gjensidig avhengighet

En klubb som vår er en slags symbiose, et kretsløp der alle er gjensidig avhengig av hverandre. Derfor forsøker vi å tenke helhetlig i alt vi gjør. Der kompetanse og ressurser fordeles til felleskapets beste over tid. Et år kan vi derfor investere i innkjøp av nye femmermål selv om flesteparten av medlemmene aldri vil ta de i bruk. Et annet år bruker vi midler for å skifte kunstgress fordi de som trener mest og er tyngst får belastningsskader av det gamle kunstgresset. I 2016 bestemte vi oss for å ruste opp barnefotballen med en heltidsansatt sportsjef, utdannet 80 frivillige trenere gjennom trenerkurs og vi brukte mye tid og ressurser på å utvikle en ny modell i barnefotballen for å gjøre overgangen til ungdomsfotball bedre.  I år bruker vi mye ressurser på å etablere oss i OBOS ligaen og gjøre i stand Nordre Åsen.  

A-laget (herrer) til Skeid er finansiert av sponsorer, billettinntekter og fotballskoler. A-laget vårt på damesiden mangler faktisk både sponsorer og billettinntekter og finansieres derfor av kontingenter og bidrag fra felleskapet. Fordi uten seniorlag er det svært vanskelig å opprettholde en ungdomsavdeling. Å ha seniorlag har stor betydning for rekruttering av spillere, ungdomstrenere, sponsorer, anlegg, frivillige, fans. Ja, alt som utgjør en klubb.

For det er det vi vil være. Én klubb. Med plass til alle.  

Tribunedugnaden i vinter var sånn sett et bevis på hva vi kan få til om mange vil det samme. På tvers av generasjoner, kjønn og lagstilhørighet. Snart setter vi også i gang en etterlengtet fadderordning der A-lags spillere (herrer) besøker yngre lag på trening. Vi håper og tror det kan samle oss ytterligere og få flere til å se verdien av et A-lag som ungene kan se opp til. 

Håper vi ses på kamper fremover. På Kjelsås i kveld eller på søndag når A-laget vårt, med stort sett egenutviklede spillere, møter Sandnes Ulf på Intility. 14-åringene våre er ballgutter, vakter og billettører er en blanding av foreldre og Skeid Eldres og kjøper du noe i kiosken går inntektene til barne- og ungdomsavdelingen.  

Sånn gjør vi det nemlig i Skeid.

 

Sa-sa-sa

 

Jørgen W. Bjerke

Styreleder i Skeid

 

 

Annonse: