Med 2024 i sikte
Noen ord fra styrets leder og nestleder
Styrets leder Jørgen W. Bjerke og nestleder Jo Andreas Gundersen kommer her med en liten oppsummering av 2023 for A-lag herre og hvilke planer som ligger til grunn for det videre arbeidet.
Året i år ble ikke som vi ønsket. Etter en sterk høstsesong i fjor som kulminerte med 8-1 over Arendal fordelt på to oppgjør så vi oppover på tabellen i årets OBOS-liga. Tross alt ble vi nummer 6 på «høsttabellen», og selv med viktige spillere som Fredrik Berglie og Jakob Romsaas ut var det gode muligheter til å bygge videre på denne høsten. Dessverre endte det ikke slik, og sesongen sett over ett ble en fiasko med 14 poeng og desidert sist på tabellen.
Det er ingen grunn til å legge skjul på at det er skuffende. På alle måter.
Det så lovende ut
Selv om treningskampene ikke var verd å skrive hjem om hadde vi ikke de helt store bekymringene da vi gikk inn i sesongen. Troppen framstod godt sammensatt og prestasjonen mot Molde i NM var såpass bra at dette kunne bli en god sesong. Åpningskampen mot Sandnes Ulf ble preget av et tidlig rødt kort, og påfølgende tap. Etter dette fikk vi en ok periode, med poeng mot Hødd, storseier mot Ranheim, poeng mot Moss og Fredrikstad. Den siste kampen skulle vi gjerne ha vunnet, men sjansene ble ikke satt. Allikevel satt man igjen med en følelse av at dette kunne bli en bra sesong.
Men der tok vi feil. Fra mai fram til Gard Holmes avgang i august etter Hødd borte tok vi kun 1 seier. Høsten under Arne Erlandsen ble ikke bedre, kun en trøsteseier mot Sandnes Ulf fikk fram smilet.
Jumboplassen var vår.
Hvorfor endte det sånn?
Den enkle forklaringen er at vi scoret kun 24 mål og slapp inn hele 62. Ingen scoret færre og ingen slapp inn mer. Det blir nedrykk av sånt. Året før slapp vi inn 54, men det var ikke spesielt mye sett opp mot motstanderne. Vi var derimot et langt mer målfarlig lag, og scoret 39. Uten at det er noe dypdykk var nok savnet av en spillertype som Jakob stort (9 målpoeng i 2022 fra midtbane/kant), mens Johnny Buduson gikk fra 16 til 7 målpoeng. Toppscoreren vår endte på 5 mål. Antall sjanser skapt har selvfølgelig sitt for å si at enkeltspillere har gått ned i målpoeng. Det var altfor sjelden vi klarte å skape store nok sjanser eller utnytte disse.
Sesongevalueringen viser at vi må ta steg innenfor flere områder neste gang vi skal forsøke oss i OBOS-ligaen. Det ligger selvfølgelig mye læring her inn mot spill i 2. divisjon, men det er forskjell på spill i de to nivåene.
Vi må blant annet se på treningsprosess, spillerlogistikk, teamets sammensetning med mer. Det skal være mulig å få mer ut av det utgangspunktet vi har, og vi må da lære av det som ikke går veien.
Litt statistikk
Ulike statistikker viser at vi har trøblet i år, og selvfølgelig blir det en selvforsterkende negativ trend etter hvert som resultatene uteblir. Man kan lese hva man vil ut av statistikk, og dette er kun et lite utdrag for å vise litt av hva man ser.
På «expected goals» (xG) har vi gått fra 1,65 til 1,18 i snitt per kamp, mens vi har scoret hhv. 1,42 i 2022 og 0,94 i år. Vi har dermed scoret litt mindre enn sjansene skulle tilsi, men differansen var like stor begge år. I fjor slapp vi inn som forventet, mens i år slapp vi inn litt mer enn xG tilsier.
I pasningsspillet var i fjor helt på høyde med våre motstandere. I snitt hadde vi 19 færre pasninger enn motstanderen innad laget, 16 færre presise baller. I år har vi hatt 76 pasninger færre, og hele 72 færre presise i snitt per kamp. Før vi endret spillestil med ny trener var dette ganske likte med motstanderne, det ble forsøkt en mer direkte stil utover høsten hvor vi i større grad forsøkte å demme opp det defensive og spille direkte i angrep. Ballbesittelsen gikk også en del ned, men det gjorde også antall sjanser. På de siste 11 kampene scoret vi kun 5 mål.
Man kan selvfølgelig liste opp en hel rekke andre områder, vi har vunnet for lite i lufta, vi har langt færre pasninger enn motstander inn i siste tredjedel samt sjanseskapende pasninger. Trøsten får være at vi har langt flere utspark fra mål enn dem…
Vi ser også at vi bruker for lang tid før vi gjenvinner ball, og at motstander får i snitt ha ballen i fire trekk mer enn oss.
Det blir nok andre kampbilder som venter oss i 2024, og andre verktøy som kreves for å løse dem. Men læringen fra 2023 på hvilke ferdigheter som trengs i OBOS-ligaen blir viktig.
Økonomi
Fotball er en like stor konkurranse i økonomi som det er spill 11 mot 11 på banen. Tabellplassering og spillerlønnsbudsjett har korrelasjon, og over tid ser faktisk tabellplassering ganske identisk ut med lønnsbudsjettet. Man kan i enkeltsesonger selvfølgelig prestere over evne, og andre under evne, men de økonomiske realiteter vinner til slutt fram.
I årets liga har vi hatt ett av de laveste lønnsbudsjettene, om ikke det laveste. I fjor var vi tredje lavest, og kom foran de to med mindre. Skal vi klare å gjøre noe med dette må vi lykkes på tre områder:
- Langt mer betalende publikum
- Høyere sponsorinntekter
- Jevnlig spillersalg
Vi ligger dessverre i bunnsjiktet på tilskuere og sponsorer. På spillersalg er det framgang.
Vi hadde kun Åsane bak oss på publikumstabellen, mens selv om sponsorinntektene har vokst veldig de siste årene i prosent er våre 4 millioner i 2023 langt bak klubber som nylig har besøkt 2. divisjon Bryne (18 millioner), Kongsvinger (15 millioner) og Hødd (8 millioner). Vi har styrket oss på markedsarbeidet, men dette er langsiktig arbeid som går litt i rykk og napp.
Antall betalende tilskuere er heldigvis i vekst det også, det er tross alt ikke mange årene siden det var 100 stykk i en gressbakke mens nå er vi skuffet om det kommer under 600. Med ulike tiltak som tribune for Skeidkalver, skolebesøk, Skeid gerilja og annen markedsføring jobber vi ufortrødent på videre mot målet om 1000 på kamp hver gang.
Det store lyspunktet i året som gikk var at klubben endelig fikk betalt for spillerutvikling, hvor Jakobs sportslige fravær ble kompensert med vårt første store salg på lang tid. Her har vi også en god avtale med tanke på videresalg. Det er en viktig del av driftsmodellen vår.
Her må vi bare jobbe på med alle områder, og bidrag rundt å øke inntektene våre settes alltid pris på.
Organisering
Som styremedlem i Skeid får man som oftest med seg det som diskuteres i Skeidfamilien. Større er ikke klubben. Særlig har det vært et gjentagende spørsmål om sportssjef og sportslig utvalg, gjerne hvor man viser til overfladisk kjennskap til andres klubbers organisering. Vi ønsker gjerne å ha en dedikert sportssjef, men det har vi ikke hatt midler til å prioritere opp imot de øvrige behovene vi har. Oppgavene derimot er forsvarlig løst fordelt på styret, trenerteam, daglig leder og andre ressurser. Om vi samlet dette i én rolle ville det være et fint neste steg, men det har vi ikke hatt handlingsrom til å prioritere.
Samtidig har vi hat sportslig utvalg, som gjerne kalles teknisk hjerte, en del av Akademiklassifiseringen. Der deltar Jo Andreas Gundersen fra styret, hovedtrener, daglig leder, utviklingsleder og assisterende daglig leder. På den måte ivaretar vi de kortsiktige avgjørelsene opp mot den langsiktige strategien som er vedtatt i styret innenfor de rammer som er til rådighet. Dette er måten langt på vei alle klubber i på de øverste nivåene er organisert, og selv om laget på banen har scoret for lite og sluppet inn for mye tror vi ikke det er her skoen trykker.
Vi vil uansett se på organiseringen ved neste opprykk når det kommer, om vi skal prioritere ressursene annerledes. Men det vil som med alt gå på bekostning av andre områder, som for eksempel lønnsbudsjett til spillere.
Hva skjer videre
Sesongen er uansett ferdigspilt, og konklusjonen ble nedrykk. Men selv om A-laget trøblet på banen har det skjedd mye viktig og riktig i klubben. Vi fikk for eksempel to stjerner i Akademiklassifiseringen, som viser at arbeidet som legges ned i å få fram nye Skeidspillere er på et godt nivå.
Sammen med den solide opprustningen av idrettsparken med nye tribuner, tak, vanningsanlegg, to nye baner og oppusset klubbhus er forutsetningene våre framover veldig gode. Ikke minst med tanke på spillertroppen i året som kommer.
Da vi rykket ned i 2019 var det ingen spillere fra egne rekker som slo seg inn på laget i 2020, og vi måtte til 2021 for at en ung Jakob Romsaas fikk spilletid og Abel Stensrud uventet ble toppscorer.
Nå er derimot situasjonen en helt annen, og vi har flere u-landslagsspillere og en hel rekke lovende unggutter som har fått mye seniorerfaring gjennom Skeid 2 i 3. divisjon de siste årene. Sånn sett er behovet for eksternt «påfyll» mindre, og vi ser derfor først og fremst etter noen referansespillere fra eksternt hold.
Det at tilsiget fra egne rekker er såpass spennende nå gjør at vi falt ned på valget om Vilde Rislaa som vår nye trener. Hennes resultater med å utvikle spillere i Grorud og Skeid taler for seg selv, samtidig som at hun er god til å vinne fotballkamper. Det siste er alltid viktig.
Detaljer i spillere inn og ut vil komme de neste ukene, hvor utgående spillere blir avklart mens nye inn blir annonsert. Samtidig blir det helt sikkert litt justeringer i støtteapparat da vi har vært gjennom en nedbemanningsprosess i høst i forbindelse med nedrykket. Noen har forlatt oss, og andre kommer til. Dette kommer vi også tilbake med etter hvert som det blir klart.
Målet for årene som kommer
Vi har fått spørsmål om hvilke mål vi har, og med en såpass stor klubb som Skeid er i form av aktivitet finnes det mange ulike delmål for de ulike virkeområdene. De kan man lese her i strategiplanen vår.
For A-lag herre som denne saken omhandler er det kortsiktige målet vårt å være et topplag i den kommende andredivisjon, hvor vi skal kjempe om opprykk til OBOS-ligaen. Det skal vi gjøre gjennom å skape gode prestasjoner og utvikle spillere som vil gi resultater. Det siste henger sammen med økonomien vår, hvor vi trenger et spillersalg innimellom. På lengre sikt ønsker vi å etablere oss i OBOS-ligaen så snart vi har klart å komme oss tilbake.
Særlig viktig i det arbeidet er eiendomsprosjektet vårt, som vil gi oss et enormt løft på fasiliteter. Da kan vi tilby langt mer til vårt publikum og ikke minst utøvere, som over tid gir oss bedre muligheter til å konkurrere mer likt på startstreken på det nivået.
Vi gleder oss til året som kommer, og håper at flest mulig vil ta del i spleise- og samarbeidsprosjektet som Skeid er!
Sa sa sa
God jul og godt nytt år!
Hilsen
Jørgen og JoA