20240514_091302

Ledergalleriet oppdatert

... og takk for innsatsen, Jørgen!

Annonse:

Ved hjelp av Skeid Aktiv er "ledergalleriet" på styrerommet oppdatert med de tre siste styrelederne i Skeid. Ledergalleriet går helt tilbake til Johs. Jensen som var første formann under det nye navnet Skeid i 1925. Siden den gang har 32 ledere fulgt Johs. Jensen. 

På årets årsmøte overlot Jørgen W. Bjerke ledervervet til Jo Andreas Gundersen etter hele sju sammenhengende år som klubbens valgte leder. Skeid Media har tatt en prat med den avgått lederen.

Med sine sju år ved roret blir Jørgen faktisk den som har hatt vervet lengst sammenhengende i «fredstid» i klubben vår. Når man leder en klubb som Skeid i så mange år vil det naturligvis bli innholdsrikt når man skuer tilbake i arkivet over hva som har skjedd. 

20240514_091320.jpg
Leif Holm har hatt vervet lengst sammenhengende.

– I din periode har Skeid hatt en rivende utvikling på mange områder, men viktigst for deg i starten var vel organiseringen av barne- og ungdomsfotballen? 

– Det var sikkert mye fordi jeg var trener for guttene mine, men også fordi vi så at mye av problematikken og konfliktene rundt overgang fra barne- til ungdomsfotball bar preg av at de ulike årgangene hadde holdt på med så mye forskjellig. Tilbudet i barnefotball var helt prisgitt hva foreldrene rundt fant på, så noen generasjoner hadde masse aktivitet, mens andre så vidt trente. Innføringen av modellen der man selv velger aktivitetsnivå har gjort alt mer forutsigbart og overgangen til ungdomsfotball mer sømløs. Så er det litt gøy å se at alle de små grepene vi tok da, som å utnytte treningstid i helgene og at alle skal trene i Skeid-tøy fungerer så bra.

DSC_0644.jpg
Det trenes og spilles i riktige farger

 

– Du har uttalt før at struktur skaper kultur?

– Ja, jeg tror det er viktig med noen felles spilleregler som får virke over tid. Tidligere var det mye «mitt lag» og «vår del av klubben». Nå virker folk tryggere på helheten og dermed også mer kollektivt orienterte, i alt fra å melde om ubenyttede treningstider, til hospitering mellom alderstrinn eller sommerens store happening der tre årskull, jenter og gutter dro sammen på Dana cup. At noen drar opp de linjene tror jeg er viktig for at flere skal se alle de fordelene det faktisk er å være med i én klubb. 

– Så er det jo fortsatt mange ting som ikke er bra nok og som må jobbes med. Men ting tar tid og det er ikke tilfeldig at mye faktisk har blitt ganske bra. Som et eksempel: For ti år siden var det få barnelag som i det hele tatt trente om vinteren, fordi det ikke var noe systematikk eller modell i barnefotballen. Nå får Eivind klager på at banen ikke blir måkt for snø tidlig nok i helgene.

DSC_0614.jpg
Skeid har stort sett grønne baner om vinteren

For de med litt fartstid i klubben husker man også at A-lag herrer var organisert i en egen klubb, og at man slo Skeid og Skeid Fotball sammen til én høsten 2018. Siden den gang har laget vært del av hele Skeid-familien, og mange av «vondtene» som mangel på frivillige til kamper, promotering av kamper og at A-laget henger sammen med resten av klubben har bedret seg veldig siden da.

– Det var jo en tid hvor Knut Jensen og Jan Erik «Puskas» Olsen omtrent drev arrangementene på hjemmekamp alene. Det har vi fått en god rigg på nå der ansatte, dugnadsgjengen og foreldre bidrar på dugnad på A-kamp herrer gjennom året. Slikt kommer jo ikke av seg selv, men vi bestemte oss tidlig for å ta grep som gjorde Skeid til én klubb, også i praksis. Der alt henger sammen med alt og der vi er gjensidig avhengige av hverandre. Når du hører Kalvene heie frem Mikkel og Leon, så har vi fått til noe, tenker jeg. 

PXL_20240219_144408459.jpg
At flere har gått fra VTF til A-laget har stor betydning

– Samtidig har økonomien i din periode vært under kontroll, og de store kriseaksjonene har heldigvis uteblitt. Hva tenker du rundt det? 

­– Flere av oss som har sittet i styret har vært med i tøffere tider, der man til stadighet manglet penger. Det er ikke veldig morsomt. Derfor er vi veldig nøye på å sette tæring etter næring. Det vi bruker penger på skal helst generere nye. Nordre Åsen 2, til flerfoldige millioner kroner, gir jo ikke bare bedre treningsmuligheter, men også muligheter til å arrangere cuper igjen, slik som Sporveien cup i april.

20240414_130420.jpg
Sporveien Cup fikk vist fram anlegget i all sin nye prakt

Så må vi være strenge og faktisk si nei til en del. Du vil ikke tro hvor mange som har gode ideer, som «bare» koster tjue tusen. Ideer eller formål som isolert sett virker fornuftige, faktisk også fortjent noen ganger, men som samlet sett fort kan utgjøre flere hundre tusen som vi faktisk ikke har dekning for. 

I tillegg til det store arbeidet som er lagt ned i drift av klubben har styret under Jørgens ledelse vært opptatt av å skape varige verdier, spesielt gjennom forvaltning av Leif Hagens generøse gave i 2021. Det har jo blitt ganske fint her på Nordre Åsen. 

– Ja, noe helt annet enn da jeg kom inn portene for første gang med eldstemann i 2013. Det er primært Daniel og Tarald som har drevet anleggsutviklingen i perioden, både politisk og praktisk med god støtte i Dugnadsgjengen, Eivind og andre ressurser, så all honnør til dem. Så har det vært bred enighet i styret om at dette er viktig å prioritere, fordi det kommer så mange Skeid-generasjoner til gode. 

Når tror du man får landet en avtale med kommunen om å bygge nytt klubbhus og videreutvikle området? 

– Det har tatt tid, og vil nok fortsatt ta tid, men det er flinke folk som er aktivt engasjert i det og de gir seg ikke før vi er i mål. Nå har jo prosjektet også fått offentlig støtte av de store partiene i byen, og da er jeg helt sikker på at Skeid lykkes med det.

Avslutningsvis ønsker Jørgen det nye styret masse lykke til, og han skal fortsatt engasjere seg i Skeid, men nå i en ny rolle i valgkomiteen og fortsatt som foresatt til utøvere i klubben.

– Så jeg blir nok å se på Nordre Åsen i årene fremover også, avslutter Jørgen. 

20240514_091334.jpg
Jørgen henger på veggen

I tillegg til at Jørgen har gitt seg i styret takker vi av Marianne Henriksen som mangeårig styremedlem og Ivar Eriksen som mangeårig leder av valgkomiteen.

Ivar er også del av det omtalte ledergalleriet, og satt som hovedleder av klubben i 1985. Han har i tillegg vært menig medlem av styret i mange år, og vært en aktiv bidragsyter på mange nivåer i Skeid i en årrekke - noe han fortsatt er og som Skeidgutt tvers gjennom vil være i mange mange år til.

Marianne har hatt to perioder i styret, og har som årsmøtet fikk høre vært en særdeles dyktig, klok og verdsatt medlem av styret i sine to perioder. Hun har før det vært aktivt engasjert i to årganger og virkelig gitt mye av seg selv til Skeid i en årrekke. Vi håper å beholde Marianne i Skeidmiljøet framover selv om hun nå har gitt seg i styret.

Vi takker på vegne av klubben alle tre for innsatsen for Skeid gjennom deres mange år!

20240514_091349.jpg
Ivar henger også daglig på Nordre Åsen

 

Annonse: