Skeid markerte avstand til Qatar-VM

Skeid markerte avstand til Qatar-VM i lørdagens kamp mot Kongsvinger, og hyllet avdøde migrantarbeidere på draktene. Les pressemeldingen her.

Annonse:

PRESSEMELDING:

Skeid markerte avstand til Qatar-VM 

Hyllet avdøde migrantarbeidere på draktene

Helt fra Qatar ble tildelt VM i fotball i 2010 og fram til i dag, har tusenvis av migrantarbeidere blitt utsatt for grove menneskerettighetsbrudd. Det ønsket Skeid å markere i sin siste hjemmekamp ved å entre banen med navnene på 11 migrantarbeidere på draktene. 11 arbeidere som aldri kom hjem.

English version

Skeid markerte tidlig motstand mot Qatar VM og stemte for boikott på fotballtinget. Beslutningen var bredt forankret blant medlemsmassen der et klart flertall ønsket boikott og at Skeid skulle ta avstand til arrangementet. Nå, få uker før VM begynner ønsket Skeid å minne om noen av skjebnene bak det omdiskuterte mesterskapet.  

qatar-skeid-kil-3.jpg
Skeid-laget hadde alle nr. 23 på ryggen under innmarsjen.

I tillegg til navnet til en migrantarbeider bar hver spiller også nummer 23 på ryggen. 23 er artikkelen om arbeidstakeres rettigheter i FN sin menneskerettighetserklæring.

– I dag ønsket vi å trekke fram de mange arbeiderne som har gjort VM i Qatar mulig, men som ikke kommer til å motta noen hyllest fra publikum. Fattige migrantarbeidere som forlot familiene sine i håp om en bedre fremtid, men som dessverre ikke vendte hjem i live, sier Skeids daglige leder Daniel Holmeide Strand.

Utstilling av triste fotballkort

I tillegg til navnet på draktene var både kampprogrammet og området rundt OBOS Idrettspark Nordre Åsen preget av historiene om migrantarbeiderne. I samarbeid med Blankspot, en gruppe gravende journalister, med svenske Martin Schibbye i spissen, har Skeid fått hjelp til å plukke ut 11 skjebner med sine tilhørende historier.

qatar-skeid-kil-9.jpg
To av skjebnene i Qatar.

Blankspot har gjort seg bemerket i arbeidet med å avdekke de grufulle arbeidsvilkårene i Qatar og har utviklet nettstedet cardsofqatar.com der hver enkeltskjebne har blitt tildelt hvert sitt fotballkort. Kortene skal sammen med reportasjer og artikler belyse og gjøre folk oppmerksomme på arbeidsvilkårene disse menneskene har lidd under. 

Sammen med et team av lokale journalister i India, Nepal og Bangladesh har de samlet inn historier om migrantarbeiderne direkte fra deres enker og familier, forteller Martin Schibbye, redaktør i Blankspot til Skeid media. Han synes initiativet fra Skeid og ideen med draktene passer godt med deres initiativ cardsofqatar.com.

­– Debatten om antall døde eller om de virkelig omkom akkurat på stadionene de bygget er en avsporing. Vi må fortelle historiene om de som har dødd under arbeid i Qatar. Jeg synes det er prisverdig at Skeid bidrar med det, sier Schibbye.

qatar-skeid-kil-5.jpg
Fra kampprogrammet.

Oppfordrer folk til å bidra

Skeid håper på oppmerksomhet rundt initiativet og at det kan bidra til å sette ekstra søkelys på det kommende mesterskapet. Gjennom å selge draktene på auksjon og gi inntektene til Blankspot og deres prosjekt CardsofQatar håper Skeid at man sammen med andre engasjerte organisasjoner kan bidra til å sette ekstra press på FIFA i tiden fremover.

– Både vi og Blankspot blir jo små mus i denne kampen, men hvis mange nok står opp så skal du ikke se bort fra at det blir endringer. Vi kan jo ikke gi opp, avslutter Skeids daglige leder og oppfordrer alle til å støtte opp om tiltaket ved å delta i draktauksjonen på Skeid.no eller støtte prosjektet på Cardsofqatar.com.

 

Kontaktinfo

Daniel Holmeide Strand, [email protected], mobil 903 65 339

Brit Stakston, [email protected], mobil ​​+46 733 83 33 66

 

(Foto: Anders Vindegg)

 

 

 

 

 

 

 

Annonse fra Obos-ligaen: