Kommandanten takker av

Etter to perioder og godt over 100 matcher i rødt og blått har Stian Kommandantvold Pettersen spilt sin siste Skeid-match.

Annonse:

Mannen med ett ganske spesielt og ett ganske ordinært etternavn har rukket å oppleve mye i løpet av sine totalt åtte år på Nordre Åsen. Først som junior og nå sist som den med mest rutine i Skeid-garderoben.

– Jeg ble hentet til Skeid i 2006 som ung og lovende. Da jeg ble tatt opp på A-laget i 2008 var jeg den desidert yngste spilleren på laget. Nå 15 år senere avslutter jeg som den eldste og mest rutinerte av alle i garderoben. Det er akkurat sånn det skal være, sier Stian.

Stian ble kåret til årets nykommer på A-laget i 2009. Her sammen med (f.v) JoA Gundersen, Bardh Shala, Oluwasegun Abiodun og Erlend Ormbostad. (Foto: Anders Vindegg)
Stian ble kåret til årets nykommer på A-laget i 2009. Her sammen med (f.v) JoA Gundersen, Bardh Shala, Oluwasegun Abiodun og Erlend Ormbostad. (Foto: Anders Vindegg)

Stian Pettersen kom til Skeid fra Kjelsås som guttespiller, bare 16 år gammel. Nå er han blitt 31 og 2022-sesongen, som til slutt endte med en solid opptur og 8-1 sammenlagt i kvaliken mot Arendal, blir hans siste – i alle fall for denne gang. 

– Måten man blir formet som spiller og menneske i løpet av en fotballkarriere tror jeg har hjulpet mange på veien. Det har det gjort for meg også. I Skeid har jeg opplevd opprykk og nedrykk. Kamper og treninger. Seier og tap. Mål og selvmål. Assister både riktig og feil vei. Smil og latter, sinne og tårer. Det har gitt meg venner for livet, sier Stian.

Etter fire sesonger i Skeid fra 2006 til 2010 ble det så en retur til barndomsklubben Kjelsås for Stian. Der ble Stian fram til 2016, da KFUM lokket ham til Ekebergsletta. Men da Tom Nordlie tok kontakt i 2018 ble det igjen Nordre Åsen for Stian Pettersen.

Knoppegutt med 100 matcher

Høsten 2021 passerte Stian milepælen 100 kamper for Skeid. For de som har vært med en stund, og som kan sin Skeid-historie, får man da hedersbetegnelsen “Knoppegutt”.

Stian Pettersen får blomster av Okse-leder Jonny Olsen for 100 kamper i 2021. (Foto: Anders Vindegg)
Stian Pettersen får blomster av Okse-leder Jonny Olsen for 100 kamper i 2021. (Foto: Anders Vindegg)

– Det må vel nærme seg 120 kamper totalt nå. Tidligere spilte jeg høyere i banen og var mer målfarlig. Det er ingen hemmelighet at jeg trivdes godt i bakrom. De siste årene har jeg spilt lenger bakover på banen. Da har det også blitt lenger mellom scoringene, men når jeg først putter ballen i kassa er det som regel mål av særdeles høy klasse, forteller han selvsikkert med et smil.

Spesielt én scoring sitter nok fortsatt i minnet hos mange som satt på tribunene på Nordre Åsen en vårdag i 2018. Mot Nardo scoret nemlig Stian på en spektakulær brasse.

– Den brassen er definitivt det fineste målet jeg har scoret, sier Stian, men legger til at hattricket i løpet av sju korte minutter mot Vidar på OBOS Idrettspark Nordre Åsen – også det i 2018 – også står høyt i kurs.

Se Stian Pettersens brassescoring mot Nardo i 2018 her:


Oppturer og nedturer på Nordre Åsen

Med åtte sesonger og godt over 100 kamper har minnebanken hos 31 år gamle Pettersen blitt fylt opp.

– Når du tenker tilbake: Hva er høydepunktene fra tiden i Skeid?

– Oi, her kan jeg velge blant mye forskjellig. Det er klart alle opprykkene til 1. divisjon (henholdsvis ett til Adeccoligaen og to ganger til OBOS-ligaen, red.anm.) glir rett inn som klare høydepunkter. Jeg synes opprykket med gjengen som spilte sammen i 2021 var det klart beste og morsomste fotballåret jeg har hatt i karrieren min, forteller Stian.

Han trekker også fram at det var stort å holde plassen i OBOS-ligaen i år, spesielt etter den tunge starten laget fikk.

Stian i aksjon mot Brann på OBOS Idrettspark Nordre Åsen i år. (Foto: Anders Vindegg)
Stian i aksjon mot Brann på OBOS Idrettspark Nordre Åsen i år. (Foto: Anders Vindegg)

– Jeg husker også godt et par veldig morsomme seiere og kamper i NM. Både sportslig på banen, men også å få oppleve rammene rundt de oppgjørene. Det har også vært en stor ære å få representere klubben på mange ulike måter. Alt fra å bære kapteinsbindet og sitte i spillerutvalget til det å være en svært solid og robust botsjef i fire år. Den jobben kan for øvrig til tider nesten sammenlignes med å sitte som president i USA, betror den nå avtroppende botsjefen.

Omar, Flamur, Tom Erik, Fredrik og Johnny

I løpet av karrieren i Skeid har Stian Kommandantvold Pettersen fått spille sammen med mange gode fotballspillere. Men hvem er den beste han har spilt med – og hvorfor? Svaret vil kanskje overraske noen.

– Når man har vært i en klubb så lenge som jeg har i Skeid blir det å nevne én spiller ganske vrient. Jeg har spilt med så mange ulike typer fotballspillere. Alt fra Omar Elabdellaoui og Flamur Kastrati til Tom Erik Breive. Jeg holder de veldig høyt. 

Stian scorer hattrick mot Vidar i 2018. Her gratuleres han av Mesut Can. (Foto: Anders Vindegg)
Stian scorer hattrick mot Vidar i 2018. Her gratuleres han av Mesut Can. (Foto: Anders Vindegg)

Allikevel er det to i årets tropp Stian trekker fram som de som har betydd aller mest for ham, både på og utenfor banen: 

– Fredrik Berglie er en midtstopper av høy klasse. Fart, duellstyrke, tilstedeværelse og evne til å ta nye nivåer hele tiden er det få andre i OBOS-ligaen som har. Nå begynner jo gutten å opparbeide seg litt rutine også, hehe! 

– Den andre er Johnny Buduson. Han er en spiller som man alltid kan stole på i kamp. Han har et målinstinkt og avslutningsrepertoar helt i norgestoppen. Topphastigheten gjør også at det er få andre som klarer å følge han når han først legger på tur i bakrommet. Det er få spillere som runder over 100 mål i en og samme klubb. Det står det stor respekt av! sier Stian.

Stian og Skeid avsluttet sesongen 2021 med 12-0-seier mot Rosenborg 2. Her gratulerer han Johnny Buduson. (Foto: Anders Vindegg)
Stian og Skeid avsluttet sesongen 2021 med 12-0-seier mot Rosenborg 2. Her gratulerer han Johnny Buduson. (Foto: Anders Vindegg)

Tro på laget i 2023

Stians tid i Skeid er over, men han mener at klubben er i gang med å bygge noe veldig spennende for framtida.

– Klubben er i ferd med å profesjonalisere seg, men det krever et solid stykke arbeid over tid. Klubben må tro på det man driver med, samtidig som man må tørre å «satse» litt. Hvis man klarer å beholde stammen i laget, og samtidig krydre med et par forsterkninger og gi noen av de unge spillerne som allerede er i klubben tillit, kan det bli ordentlig gøy i 2023, sier Stian. 

Stian sikret seg et nytt opprykk i 2021. Her er han, med pokalen, og feirer opprykket på Nordre Åsen.
Stian sikret seg et nytt opprykk i 2021. Her er han, med pokalen, og feirer opprykket på Nordre Åsen. (Foto: Anders Vindegg)

– Og så tror jeg også det er viktig å drive godt utviklingsarbeid i barne- og ungdomsavdelingen. Det er dette som er fremtidens Skeid-spillere. En dag er det dem som skal være med på å ta klubben hele veien opp til Eliteserien igjen, sier han. 

Et liv utenfor banen – men fortsatt i fotballen

De siste tre årene har Stian kombinert spill i PostNord-ligaen og OBOS med 100 prosent fast jobb i Norsk Toppfotball. Nå kommer han til å satse enda hardere på den delen av karrieren. 

– Den er selvfølgelig i fotballen, men dette kapittelet går utenfor banen. 

– Du har også speidet litt. Har tipset Gard om din egen erstatter?

– Hehe. Jeg har drevet med scouting på siden gjennom mitt eget selskap. Jeg tror nok ikke jeg skal tipse trenerteamet om noen erstatter. Spillerlogistikken skal de få lov til å løse på egenhånd, men hvis Gard ringer stiller jeg gjerne opp!

Stian spilte sin siste match i kvalikkampen mot Arendal i høst. Her bæres han på gullstol. (Foto: Pål Karstensen/Dagsavisen)
Stian spilte sin siste match i kvalikkampen mot Arendal i høst. Det endte med 8-1 sammenlagt og fornyet plass i OBOS-ligaen. Her bæres han på gullstol. (Foto: Pål Karstensen/Dagsavisen)

Legges skoene helt på hylla eller blir du å se på en bane i nærheten?

Akkurat nå skal jeg ta et par uker med velfortjent og etterlengtet pause hvor jeg kan få tid til litt annet. Så får tiden vise hva det blir til, sier Stian. 

– Sånn heeelt avslutningsvis: Er det noe du har lyst til å legge til? 

– Hvis du har lest helt hit vil jeg gjerne avslutte med følgende: Tusen takk for rollen jeg har fått lov til å spille i Skeids historie. Jeg har gjort mitt beste hver eneste dag på trening og i kamp. Alt jeg har gjort, både på og utenfor banen, har vært for å hjelpe spillere, trenerteam, klubb og supportere med å nå målene sine. 

– Takk også til alle fantastiske lagkamerater jeg har hatt på veien. Takk til alle dere som har vært en del av trenerteamet og støtteapparat. Takk til de i og rundt klubben Skeid. Spesielt dere frivillige og «gamlegutta» som har gjort en helt fantastisk og uvurderlig jobb. Helt til slutt vil jeg takke Skeidoksene for støtten og alle gode minner vi har opplevd sammen. Jeg vil fortsatt høre sangen min når jeg kommer på kamp – haha!

Vi på vår side takker Stian for innsatsen over så mange år og ønsker lykke til på veien videre – enten det blir med fotballsko på beina eller ei. Vel blåst!

Annonse: