Grasrotandelen kan gi umiddelbar hjelp

Har vi glemt at det finnes en ubyråkratisk, rapporteringsfri og rask krisepakke for norsk idrett?

Kommentar skrevet av Daniel Holmeide Strand

Hver spiller hos Norsk Tipping kan gi syv prosent av sin innsats til klubben i sitt hjerte. Dette monner, bidragene utgjør en forskjell! I Skeid har vi over 1200 grasrotgivere som har valgt oss som mottaker. De siste ti årene har dette gitt over 8 millioner kroner i støtte. Penger som vi bruker til anlegg for alle. Og best av alt, vi slipper å gjøre noe som helst for å motta dette så snart vi er registrert som mottaker og våre støttespillere og medlemmer har valgt oss.

Velg Skeid som din grasrotmottaker her.

Pengene har gått til undervarme, skifte av banedekke, tribuner og annen infrastruktur. Hos oss er pengene øremerket til anleggsinvesteringer, som skal komme alle til gode. Anleggene våre brukes av de minste, de eldste, de uorganiserte og av toppfotballen vår. I bunn og grunn det hva norsk idrett er til for, aktivitet for alle.

Nå blør store deler av norsk idrett. Noen av oss mer enn andre. Støtteordningen som kom hjelper arrangørene. De som driver større stevner, har publikumsinntekter, billettinntekter og arrangerer store cuper. De som eier og drifter egne anlegg får ikke kompensert noe. De kan ikke søke på samme kompensasjonsordning som bedriftene. Har man et AS eid av klubben avskjæres man fra å søke begge deler.

Dette rammer skjevt. Noen får hjelp, andre ikke. Vi liker ikke urettferdighet i idretten, vi vil ha like vilkår.

Jeg er selv delvis permittert, sammen med alle de ansatte i Skeid. Det blir en del ansatte når alle trenere, spillere og andre i mindre deltidsbrøker telles med. Noen av idrettslagene våre er som små bedrifter å regne. Vi har mange utøvere, og det sysselsettes mange mennesker for å gi spillerne et tilbud. Nå frykter vi for fremtiden. Får vi arrangert fotballskoler i år?  Blir det publikum på kampene i år? Har vi råd til å sende lag på cuper i høst? Kan vi hente folk tilbake fra permittering? Akkurat nå vet vi ikke.

Vi arrangerer større arrangementer
Vi arrangerer større arrangementer

Vi kommer oss ut av dette, men om vi er den samme klubben på andre siden av korona er umulig å si. Kanskje klubben må redusere ytterligere kostnader. Den frykten deler jeg med mange idrettsledere rundt om i landet.

Mange av oss trenger derfor hjelp nå. Ikke om et halvt år, ikke om noen måneder. Så hva kan gjøres for oss? Norsk Tippings omsetning på spill har selvsagt blitt reduseres kraftig nå som mange av spillobjektene har forsvunnet. Fellesskapet som eier dem kan derimot skyte inn egenkapital og la Norsk Tipping opprettholde samme nivå på Grasrotandelen i år som i fjor. Fellesskapet kan til og med styrke Grasrotandelen. Hva med å doble utbetalingene? Gi oss 14 % i stedet, basert på fjorårets omsetning? Norsk Tipping har kontonummeret, fordelingsnøkkelen henger sammen med antall spillere, og ordningen er fullstendig ubyråkratisk for mottakeren. Det handler altså ikke om spill, det handler om fordelingsverktøyet Norsk Tipping. Det treffer grasrota, og den treffer grasrota kjapt.

Skeid har over 1000 fotballspillere
Skeid har over 1000 fotballspillere
Annonse fra Obos-ligaen: