En liten oppfordring

Da jeg var like gammel som våre gutter er i dag spilte jeg for en bydelsklubb i Ålesund som het Aksla I.L.

En klubb som i dag er er en veldrevet og stor breddeklubb i sunnmørsk målestokk (men ikke i nærheten av så stor som Skeid i antall barn). Klubbens A-lag den gang var i daværende 3.divisjon. Hjemmekampene ble stort sett spilt fredag kveld, og var ukas desiderte høydepunkt for oss 12-åringene. Vi var på hver eneste kamp, kunne navnet på hver eneste spiller, og drømmen var en gang å spille på A-laget selv. Jo, vi så opp til Keegan og de store gutta i England, og drømte selvsagt om engang å spille på Liverpool, men måtte jo starte et sted. Og da var A-laget et naturlig delmål på veien.

Da jeg debuterte på A-laget som 16-åring var det stort. Veldig stort. Å få spille sammen med de samme spillerne som vi hadde sett opp til i mange mange år allerede. Wow! Fra den dagen var jeg fast innslag på A-laget og fikk med meg rundt 400 A-kamper frem til jeg flyttet til Oslo og kuttet fotballen som 29-åring. Noe jeg angrer på den dag i dag. Ikke at jeg flyttet til Oslo, men at jeg ga meg for tidlig.

Hvorfor skriver jeg dette? Jo, fordi jeg synes den oppslutningen og det engasjementet VÅRE barn (og voksne) har for Skeid sitt A-lag er trist. A-laget spiller i OBOS-ligaen og er pr.definisjon topp 32 i Norge (laget jeg spilte på var sikkert ikke inne på topp 200 engang…). Likevel er det ikke mer enn en håndfull unger, kanskje 1-2 prosent av de vi har i klubben, som finner veien til hjemmekampene. Og det er de samme hver gang. Dette manglende engasjementet for A-laget er nok i all hovedsak oss voksne sin «feil».,det tror jeg vi må erkjenne. Hvis ikke VI opplyser ungene om at det er kamp, oppfordrer de til å ta turen og kanskje også blir med, vil dette dessverre aldri bli noe bedre. 

Verdt å nevne er også at majoriteten av spillerne på A-laget er oppvokst og oppflasket i Skeid, og har gått samme veien som våre gutter er inne på nå. Fra Velkommen til Fotball, via Yngres og inn i ungdomsfotballen. Flere av de har vært innom andre klubber på veien og funnet tilbake, men er like fullt Skeid-gutter som har surra rundt på Nordre Åsen siden de var små. Som våre gjør nå.

Så er jeg selvsagt også fullt klar over at det finnes en del andre distraksjoner i dag enn på 80-tallet. Vi teppebombes av fotball i alle kanaler og fra alle hold (på 80-tallet var det tippekamp kl. 16 hver lørdag, og landskamper i redigert opptak, det var det eneste). Fortnite tar tid, det gjør også FIFA 18 (og snart 19)...Mange driver med andre aktiviteter, og man skal ha tid til kompiser. Og famile. Men alle de disse kan man ta med på kamp, de er hjertelig velkommen!

Nå trenger A-laget all den støtte de kan få. De kjemper for tilværelsen i OBOS-ligaen, og hvert eneste poeng er viktig. Og jeg er sikker på at spillerne lar seg motivere av enda flere rødkledde Skeid-unger og foreldre på tribunen. Første mulighet er ALLEREDE I MORGEN, lørdag 31.08 kl. 15.30 mot Kongsvinger på Intility Stadion. Ikke lenger unna enn en 15 minutters sykkeltur for de fleste av oss eller 4-5 stopp med 23-bussen fra Storo.
En perfekt lørdag dette. Først trening, deretter en tur hjemom for en dusj og lunsj, for så å ta turen til Intility for å heie frem A-laget til seier mot Kongsvinger! 

Så vil jeg selvsagt understreke, hvis noen er i tvil, om at denne manglende oppslutningen og engasjementet gjelder hele barne-og ungdomsavdelingen i Skeid, og ikke bare i vår årgang. Men det hadde jo unektelig vært kult om vår årgang kunne gå foran som et eksempel og mønstre enda flere. Selv om vi (skremmende nok) allerede er en av de årgangene som er best representert på A-kamper med de 5-6 gutta (av ca. 70) som stort sett møter opp…

PS! Akslas A-lag, som jeg innledet med å fortelle om øverst, spiller i dag i 5.divisjon på Sunnmøre. Jeg følger de tett via Facebook og kompiser i Ålesund, og i går spilte de kamp mot Ellingsøy. Aksla vant 5-2. Og det var godt over 100 unger kledd i Aksla-tøy på kamp har jeg fått opplyst.

 

Jan Rune Simonsen, hovedtrener på Gutt 2007 la dette ut på Spond for sin årgang, men vi ønsker å dele med resten av Skeid. Følg Jan Runes oppfordring og støtt laget til tre poeng i morgen!

Annonse fra Obos-ligaen: